ogórki duże 2 sztuki
szynka 3 plastry
jajka 3 sztuki
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
start żółty ser 2 łyżki
kawałek pora 1 sztuka
majonez wg uznania
sól do smaku
pieprz do smaku
musztarda do smaku
pomidor (duży) 1 sztuka
sałata do dekoracji
Sałatka w ogórkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, pokroić na części o długości 6-8 cm. Wydrążyć w środki i ustawić na sicie, tak by osączył się z nich sok. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić szynkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Białą część pora pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Dodać niewielką ilość majonezu. Na półmisku rozłożyć liście sałaty. Na każdym położyć duży plaster pomidora. Ogórki napełniać sałatką i ustawiać na pomidorach. Zamiast pora można dodać szczypiorek a żółty ser pokroić w kostkę. Można też dodać wydrążonego ogórka, ale wtedy sałatka bardzo się rozrzedza.
Komentarze