Sałatka w miseczkach z tortilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MISECZKI:
mąkę przesiać do miseczki. Dodać sól, proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko z ciepłym mlekiem i oliwą. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 4-6 kawałków i rozwałkować okrągłe placki. Ich wielkość zależy od nas jaką chcemy mieć miseczkę, podobnie grubość. Jeśli placki rozwałkujemy cieniutko miseczki wyjdą chrupiące, jeśli placki będą grubsze (ok 4mm) miseczki wyjdą miękkie.
2.Rozwałkowane ciasto przełożyć do nasmarowanej lekko tłuszczem formy do babki bez komina. Ja mam z kominem, więc poradziłam sobie w inny sposób. Otwór zatkałam folią aluminiową i placki ułożyłam na zewnątrznej stronie formy.
3.Gotowe formy wstawić do piekarnika i zapiekać ok 5-10 minut, w zależności od grubości ciasta. Gotowe miseczki wystudzić.
4.SAŁATKA:
Na dno każdej miseczki ułożyć poszarpane w dłoniach liście kapusty. Na nią układac ugotowane na twardo połówki jajek przepiórczych, połówki pomidorków koktailowych, połówki oliwek zielonych, pokrojoną w piórka paprykę. Posypać całość pokrojonym drobno szcypiorkiem. Z sosou zrobić kleksy.
Komentarze