Sałatka w kolorach zieleni....mniam...mniam.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy 5 minut we wrzątku. Studzimy.
Gotujemy jajka. Studzimy.
Liście salaty myjemy i osuszamy.
Na talerzu do jajek (w miejscu jajek) wykladamy poszarpane liście sałaty. Na nie układamy różyczki brokuła.
2.Ogórki małosolne lub kiszone kroimy na półplasterki.
3.Paprykę zieloną myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
4.Na talerzu za brokulami ukladamy kawałki ogórka a następnie kawałki papryki zielonej.
5.Myjemy i osuszamy zielonego pomidora. Kroimy go na cztery części.
6.Układamy zielonego pomidora na warzywach.
7.Ścieramy na tarce na grubych oczkach jajka.
8.Do startych jajek dodajemy wcześniej umytą, osuszoną i posiekaną natkę z 5 gałązek pietruszki. Dodajemy majonez i sol-pieprz do smaku, a na końcu przeciśnięty czosnek przez praskę. Dokładnie mieszamy.
9.Sos jajeczny wykładamy na środku talerza z warzywami.
Komentarze