Sałatka toskańska

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas tegorocznego urlopu z przyjaciółmi wybraliśmy się do Toskanii. W restauracji,w małej miejscowości Lucca, podano nam tę przepyszną sałatkę.

Składniki:

  • 1 op. rukoli (10 dag)
    10 dag szynki szwarcwaldzkiej
    12 dag sera gorgonzola
    mały melon (ok. 80 dag)
    pestki dyni
    oliwa z oliwek
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka toskańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka toskańska 1. Rukolę płuczemy, dokładnie osączamy i przekładamy do dużej miski.
  • Sałatka toskańska 2. Melona myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy
    w kostkę.
  • 3. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a szynkę w cienkie paski.
  • 4. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy pestki dyni, posypujemy kolorowym pieprzem i skrapiamy oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować