Sałatka szwedzka na zimę

4.95 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moja ulubiona sałatka na zimę :) Uwielbiam robić przerwory, zimą gdy nie ma tylu świeżych warzyw to idealnie rozwiązanie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    9 szklanek ciepłej wody
    1/2 szklanki soli


    Zalewa:

    3 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu

    Do każdego słoika :

    2 ziarna ziela angielskiego
    2 ziarna pieprzu
    pół łyżeczki gorczycy
    3 plasterki marchewki ( ja daje więcej ok.10 , ponieważ lubię ) :)
Wystaw ocenę:

4.95 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone 1. Ogórki,umyć i odciąć końcówki. Pokroić w cienkie plasterki. Ja ścieram na tarce.
    Z 9 szklanek ciepłej wody i pół szklanki soli zrobić roztwór. Zalać powstałą zalewą pokrojone ogórki i odstawić na godzinkę. Odcedzić na durszlaku. Do słoików wrzucić przyprawy i plasterki marchewki. Włożyć odcedzone ogórki.
    Składniki na zalewę zagotować. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
    Na zimę jak znalazł :))
  • Odcedzone 2. Składniki na zalewę zagotować. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
    Na zimę jak znalazł :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować