Sałatka szopska

0 (0 ocen)

Dietetyczna, smaczna sałatka ....

Składniki:

  • -papryka czerwona 1 sztuka
    -papryka żółta 1 sztuka
    -pomidory 2 sztuki
    -ogórki zielone 2 sztuki
    -cebula 1 sztuka
    -ser feta 10 dkg
    -pieprz
    -sól opcjonalnie
    -natka pietruszki 1/2 pęczka
    -oliwa z oliwek 3 łyżki
    -sok z cytyny 1 łyżka

Sałatka szopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, ułożyć na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut, w połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę.
    Upieczoną paprykę, włożyć do foliowego woreczka, odłożyć na parę minut.
    Obrać ze skórki, pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
    Umyte, osuszone pomidory pokroić w cząstki.
    Ogórka nie obierać, umyć, pokroić w kostkę , cebulę drobno posiekać.
    Ser pokroić w kostkę.
    Wymieszać warzywa z serem, skropić sokiem i oliwa, doprawić pieprzem i ewentualnie solą ( ser jest słony z solą należy uważać).
    Posypać posiekaną zieloną pietruszką.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy