Sałatka „smak lata”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale łatwa i smaczna. Podaję ją ze świeżym pieczywem. Uwielbia ją cała rodzina. Idealna na lekką kolację.

Składniki:

  • ● główka sałaty strzępiastej
    ● pęczek rzodkiewek
    ● pęczek szczypiorku
    ● świeży ogórek
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie)
    Sos: 4 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki jogurtu naturalnego
    ● łyżka musztardy
    ● sól, pieprz

Sałatka „smak lata” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    obieramy i kroimy na ćwiartki.
    Sałatę płuczemy i osączamy.
  • 2. Rzodkiewki myjemy i kroimy
    na półplasterki. Ogórka
    obieramy i kroimy w plastry, a
    plastry na ćwiartki. Szczypiorek
    płuczemy i siekamy.
  • 3. Rzodkiewki, ogórek i część
    szczypiorku mieszamy z olejem,
    sokiem, solą i pieprzem.
  • 4. Sałatkę wykładamy na talerze
    na liście sałaty i przybieramy
    cząstkami jajka. Składniki
    sosu mieszamy, doprawiamy i
    polewamy sałatkę. Posypujemy
    szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy