Sałatka śledziowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe mocz około 2 godziny w wodzie. Następnie wyjmij, osusz i pokrój w małą kostkę.
2.Obierz jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraczek i pokrój w drobna kosteczkę.
3.Orzechy wymieszaj z połową śmietany i majonezu. Dopraw cukrem i pieprzem. Można dodać trochę soku z cytryny.
4.Zmieszaj w misce śledzie, ziemniaki, cebulę, ogórki, buraczek i jabłka. Dodaj pozostały majonez i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę delikatnie, ale dokładnie.
5.Podziel sałatkę na 6 porcji. Każdą włóż do natłuszczonej miseczki. Delikatnie ugnieć, a następnie wyłóż na talerz, jak babkę z piasku.
6.Brzegi sałatki udekoruj masą orzechową. Wokół każdej porcji ułóż półplasterki jabłka (skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały), poprzekładanych plasterkami buraczka. Całość przybierz natką i mocno schłódź.
Komentarze