Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie ok 30 min. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę . Pomieszać razem i dodać 3 łyżki oleju i łyżeczkę octu.
2.Warzywa ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Ostudzić, , obrać ( marchewki , buraczki , ziemniaki ) i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce ( grube oczka ) do warzyw. Warzywa wymieszać i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Odłożyć kilka groszków do dekoracji.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki.
Sos - wymieszać razem majonez i jogurt z łyżeczką musztardy.
3.W salaterce na dnie ułożyć śledzie . Przykryć mieszanką z warzyw ( marchew, buraczek, ziemniak , groszek ) i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka i posypać groszkiem . Oprószyć solą i pieprzem młotkowanym.
Pozostawić w lodówce na ok 30 min. Smacznego.
Komentarze