Sałatka śledziowa

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Każdy robi taką sałatkę troszeczkę inaczej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
    cebulka czerwona
    3 łyżki oleju
    łyżeczka octu jabłkowego
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    2 buraczki
    1/2 szklanki groszku zielonego ( mój mrożony )
    100 ml majonezu
    100 ml jogurtu
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka majeranku
    2 jajka
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie ok 30 min. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę . Pomieszać razem i dodać 3 łyżki oleju i łyżeczkę octu.
  • 2. Warzywa ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Ostudzić, , obrać ( marchewki , buraczki , ziemniaki ) i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce ( grube oczka ) do warzyw. Warzywa wymieszać i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Odłożyć kilka groszków do dekoracji.

    Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki.

    Sos - wymieszać razem majonez i jogurt z łyżeczką musztardy.
  • 3. W salaterce na dnie ułożyć śledzie . Przykryć mieszanką z warzyw ( marchew, buraczek, ziemniak , groszek ) i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka i posypać groszkiem . Oprószyć solą i pieprzem młotkowanym.
    Pozostawić w lodówce na ok 30 min. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować