3 ziemniaki
3 buraczki ćwikłowe
3 cebule
5 filetów śledziowych marynowanych
4 jajka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
majonez
Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw ugotowane w łupkach ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, ugotowane buraczki w łupkach obrać , zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę, śledzie pokroić w kostkę. Ugotować jajka, następnie obrać je i oddzielić białka od żółtka, białka oraz żółtka pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem, dać na spód salaterki, potem pokrojone śledzie, jako kolejną warstwę dać pokrojoną cebulę, następnie połowę majonezu. Buraczki doprawić do smaku octem , cukrem i solą, wyłożyć na warstwę majonezu i na buraczki dać drugą warstwę majonezu, Na środek sałatki dać drobno pokrojone żółtka , boki obsypać pokrojonym białkiem. Dowolnie udekorować. Wykonanie majonezu: Do miseczki dać jajko i łyżkę musztardy, ubijać jak masa zbieleje dodawać po troszkę oleju, cały czas ubijając, majonez ma być dość sztywny, doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. ( Składniki mają mieć temperaturę pokojową).
Komentarze