Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Bardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się za sprawą tej oto sałatki Zieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda!

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy
    • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże
    • 1 paczka mrożonego groszku zielonego
    • 2 łyżki majonezu
    • sok z 1/2 cytryny
    • kilka listków bazylii
    • 5 jajek
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut.
    • 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić do niego groszek zielony.
    • Ryż z groszkiem odcedzić.
    • Awokado obrać ze skórki, ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem.
    • Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
    • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
    • Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem.

Porady

Zamiast brązowy, można użyć biały ryż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować