Sałatka z jajkiem i serem feta

4.48 (169 ocen)

  • 30 min

Ulubiona wariacja moja i mojego męża na temat klasycznej sałatki greckiej. Przepis podpatrzyłam w jednej z restauracji.

  • 30 min

Składniki:

  • Pół młodej sałaty masłowej
    1 pomidor
    1 świeży ogórek
    1 czerwona papryka
    1 młody szczypiorek lub mała cebula czerwona
    2 jaja
    20 czarnych oliwek
    Pół kostki sera typu feta
    Koperek
    Do dekoracji: majonez, kilka czereśni, suszone oregano
    Sos: trzy łyżki octu balsamicznego, cztery łyżki wody, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu, łyżeczka musztardy djon, pół łyżeczki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Sałatka z jajkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, ogórek obieramy i kroimy na kwadraty, pomidor myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, szczypiorek oprószamy solą i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy. Przygotowujemy sos: sól, cukier, pieprz i musztardę rozcieramy w musztardzie i wodzie, następnie powoli dolewamy oliwę, ciągle mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek. Polewamy sałatkę, mieszamy, odstawiamy. Jaja obieramy, kroimy na plasterki, ser feta – na kosteczki. Na sałatce układamy ser oprószony oregano, oliwki oraz jaja ozdobione majonezem. Dekorujemy czereśniami, polewamy kilkoma stróżkami oliwy. Podajemy z pieczywem czosnkowym.

Porady

Sałatka najlepsza jest tego samego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Oliwki Papryka Pomidor Sałata

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować