Co zrobić z buraczkami, które zostały z zakwasu? Czy kiszone buraki nadają się tylko do kosza? Nie! Zróbmy z nich sałatkę! :) Czasami recyklingowe dania potrafią zaskoczyć swoim smakiem, mimo prostoty ich wykonania :)
15 min
Składniki:
- 50 g kiszonych buraków (z zakwasu)
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 małe pomarańczowe papryki sweet
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki koperku
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sałatka recyklingowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 dużą marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy al dente w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Buraczki kiszone i wszystkie papryki kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy salaterki.
2.Przygotowanie sosu sałatkowego:
Do miseczki przekładamy kremowy jogurt naturalny, dodajemy 2 łyżeczki suszonego koperku, łyżeczkę cukru brzozowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie powstały sos dodajemy do warzyw w salaterce, dokładnie mieszamy i gotowe!
Komentarze