Sałatka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności rwiemy na drobne kawałki sałatę lodową. Obieramy całego ogórka i przekrajmy go wzdłuż. Teraz każdą część kroimy na plasterki, które powinny mieć kształt półkola. Pomidory myjemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków, które dzielimy jeszcze na pół. Obraną cebulę również dzielimy na połowę i kroimy w tzw. półksiężyce. Oliwki przekrajmy w połowie i wszystko układamy warstwami. Na końcu układamy ser feta pokrojony w kostkę.
2.Przygotowujemy sos winegret. Cebulę posypujemy solą i odstawiamy na chwilę i zalewamy octem winnym, dodajemy musztardę i ubijamy całość widelcem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Polewamy sosem sałatkę i możemy ją już podawać.
Komentarze