Sałatka po grecku

0 (0 ocen)

  • 30 min

pychotka:)

  • 30 min

Składniki:

  • na sałatkę:
    1 opakowanie sera feta
    1 główka kapusty lodowej
    1 średniej wielkości ogórek
    1 czerwona cebula
    2 pomidory
    1 słoiczek oliwek
    na sos winegret:
    1/2 cebuli drobno pokrojonej
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka octu winnego
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1 szczypta soli
    1 łyżka świeżych ziół

Sałatka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności rwiemy na drobne kawałki sałatę lodową. Obieramy całego ogórka i przekrajmy go wzdłuż. Teraz każdą część kroimy na plasterki, które powinny mieć kształt półkola. Pomidory myjemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków, które dzielimy jeszcze na pół. Obraną cebulę również dzielimy na połowę i kroimy w tzw. półksiężyce. Oliwki przekrajmy w połowie i wszystko układamy warstwami. Na końcu układamy ser feta pokrojony w kostkę.
  • 2. Przygotowujemy sos winegret. Cebulę posypujemy solą i odstawiamy na chwilę i zalewamy octem winnym, dodajemy musztardę i ubijamy całość widelcem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Polewamy sosem sałatkę i możemy ją już podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy