Sałatka pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna sałatka z pieczarkami. Dla każdego kto lubi te niezwykłe grzybki będzie doskonałą odskocznią od zwykłych sałatek. A dla tych którzy nie przepadają za grzybami stanie się ich ulubioną sałatką - taką osobą jestem ja ;P

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średnia cebula
    3 jajka ugotowane na twardo
    groszek konserwowy - mała puszka
    30-40 dag pieczarek
    majonez - 2 łyżki
    ketchup pikantny- 1 łyżka
    sól, pieprz do smaku

Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 10 min do miękkości.
    Uwaga! Pieczarki ciemnieją - to jest naturalny proces:)
    Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół wzdłuż ( od ogonka do szczypiorka;). Kładziemy płaską połówką i kroimy w półplasterki. Następnie każdy półplasterek rozdzielamy aby zostały pojedyncze "piórka".
  • 4. Groszek odcedzamy.
    Wszystkie składniki mieszamy razem, majonez, ketchup i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    I gotowe!

Porady

Sałatka powinna mieć lekko pikantny smak który regulujemy dodając więcej czy mniej ketchupu pikantnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy