Sałatka pekińska z żółtym serem i ananasem

4.5 (167 ocen)

  • 15 min

Zawsze zdaje egzamin, goście ją uwielbiają

  • 15 min

Składniki:

  • Mała kapusta pekińska
    Puszka ananasów w kostce
    20 dag sera żółtego typu ementaler
    5 dag łuskanych orzechów włoskich
    SOS
    6 łyżek majonezu
    duży ząbek czosnku
    pieprz
    łyżeczka curry
    sól do smaku
    listki koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pekińska z żółtym serem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pekińska 1. Kapustę pekińską obieramy ze zwiędłych liści, myjemy a następnie kroimy na pół w poziomie odcinamy głąb i szatkujemy każdą połowę. Ananasy odcedzić z zalewy( 3 łyżki zalewy zostawić).Ser pokroić w kostkę, orzechy prażyć na suchej patelni przez 5 min.
    SOS
    Majonez połączyć z zalewą ananasową, dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i pieprz. Spróbować i ewentualnie dosolić do smaku.
    Wymieszać poszatkowaną kapustę z ananasem i serem. Polać sosem, posypać orzechami. Ozdobić listkami koperku.

Porady

Radzę nie solić sosu bez spróbowania, ponieważ curry i majonez są już słone a sos powinien być słodko-ostry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować