Mała kapusta pekińska
Puszka ananasów w kostce
20 dag sera żółtego typu ementaler
5 dag łuskanych orzechów włoskich
SOS
6 łyżek majonezu
duży ząbek czosnku
pieprz
łyżeczka curry
sól do smaku
listki koperku
Sałatka pekińska z żółtym serem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską obieramy ze zwiędłych liści, myjemy a następnie kroimy na pół w poziomie odcinamy głąb i szatkujemy każdą połowę. Ananasy odcedzić z zalewy( 3 łyżki zalewy zostawić).Ser pokroić w kostkę, orzechy prażyć na suchej patelni przez 5 min.
SOS
Majonez połączyć z zalewą ananasową, dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i pieprz. Spróbować i ewentualnie dosolić do smaku.
Wymieszać poszatkowaną kapustę z ananasem i serem. Polać sosem, posypać orzechami. Ozdobić listkami koperku.
Porady
Radzę nie solić sosu bez spróbowania, ponieważ curry i majonez są już słone a sos powinien być słodko-ostry
Komentarze