Sałatka paprykowo-pieczarkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Chodzę do szóstej klasy. Lubię pisać wiersze, a w wolnych chwilach pomagać mamie w kuchni.Przepis na tę sałatkę jest znany w naszej rodzinie już od lat. Mama często podaje ją do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 3 kg papryki
    ● 1 kg cebuli
    ● 1 kg pieczarek
    Zalewa:
    ● 2 szkl. cukru
    ● 2 szkl. wody
    ● 2 szkl. octu
    ● 2 łyżki soli

Sałatka paprykowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka paprykowo-pieczarkowa 1. Papryki myjemy, osuszamy,
    przekrawamy na pół i usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ
    kroimy w krótkie paski. Cebule
    obieramy, kroimy w piórka
    i wkładamy na chwilę do wrzątku.
    Osączamy. Pieczarki myjemy
    i oczyszczamy, następnie
    kroimy w plastry i blanszujemy
    ok. 2 minut.
  • Sałatka paprykowo-pieczarkowa 2. Warzywa gotujemy ok. 15
    minut w małej ilości wody. Odcedzamy.
  • Sałatka paprykowo-pieczarkowa 3. Wszystkie składniki zalewy
    zagotowujemy. Gorące warzywa
    wkładamy do wyparzonych
    słoików, wlewamy zalewę. Słoiki
    mocno zakręcamy i odwracamy
    do góry dnem. Sałatki
    nie pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy