Kuchnia z Karaibów. Orzeźwiająca sałatka owocowa z rumowym dressingiem.
30 min
Składniki:
Sos: 1,5 szklanki wody
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki ciemnego rumu
6-8 gwiazdek anyżu
sok z limonki do smaku
Owoce :ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone w kawałki
u mnie ananas , banan,kiwi,pomarańcza,mango,liczi
im więcej rodzajów tym lepiej, np. papaja, gujawa,karambola
Sałatka owocowa z sosem rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos rumowy : w małym rondelku wymieszałem wodę z cukrem i rumem ( pozostawiłem łyżkę rumu ), dodałem gwiazdki anyżu. Podgrzewałem na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdjąłem z ognia, dodałem resztę rumu i sok z limonki, przecedziłem przez gęste sitko. Przygotowane owoce włożyłem do miski, polałem sosem rumowym, przykryłem i wstawiłem na godzinę do lodówki.
Komentarze