Sałatka owocowa z sosem rumowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuchnia z Karaibów. Orzeźwiająca sałatka owocowa z rumowym dressingiem.

  • 30 min

Składniki:


  • Sos: 1,5 szklanki wody
    1 szklanka brązowego cukru
    1/2 szklanki ciemnego rumu
    6-8 gwiazdek anyżu
    sok z limonki do smaku
    Owoce :ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone w kawałki
    u mnie ananas , banan,kiwi,pomarańcza,mango,liczi
    im więcej rodzajów tym lepiej, np. papaja, gujawa,karambola

Sałatka owocowa z sosem rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos rumowy : w małym rondelku wymieszałem wodę z cukrem i rumem ( pozostawiłem łyżkę rumu ), dodałem gwiazdki anyżu. Podgrzewałem na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdjąłem z ognia, dodałem resztę rumu i sok z limonki, przecedziłem przez gęste sitko. Przygotowane owoce włożyłem do miski, polałem sosem rumowym, przykryłem i wstawiłem na godzinę do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy