Sałatka owocowa "macedonia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze obrać ze skóry i dodatkowo obrać z wierzchniej błony tak, by odsłonięty był soczysty miąższ (obrać jak jabłko). Przekroić na ćwiartki na następnie w cząstki i od razu przełożyć do misy. Obrane banany pokroić w grube talarki. Umyte i oddzielone kulki winogronu poprzekrawać w pół (ja dodatkowo wyjmowałam pestki). Ananasa obrać, wykroić twardy środek, a pozostały miąższ pokroić w dużą kostkę. Owoce wymieszać, polać sokiem z cytryny i posypać cukrem, następnie wymieszać delikatnie łyżka lub czystą dłonią. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok.
Przekładać do salaterek i dekorować bitą śmietaną.
Porady
W wersji dla dorosłych dodaje się kieliszek (50ml) likieru owocowego.
Komentarze