Prosta i szybka w wykonaniu i rewelacyjna w smaku sałatka z ogórków świeżych i małosolnych z dodatkiem przepysznego musztardowo-jogurtowego sosu. Znakomita do do obiadu i do potraw z grilla.
Składniki:
250 g ogórków gruntowych
200 g ogórków małosolnych
1/2 średniej młodej cebuli
dressing:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Sałatka ogórkowa z musztardowo-jogurtowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ogórki małosolne osączamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy wzdłuż na 4 cząstki, a następnie w plasterki. Rozdrobnione warzywa mieszamy.
2.Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Sos łączymy z warzywami, dokładnie mieszamy i podajemy.
Komentarze