Sałatka Ogórkowa

4.5 (146 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5kg ogórka świeżego
    65 dag cebuli
    65 dag marchewki
    Ok. 3 łyżki soli/ do smaku/
    15-17 łyżek cukru
    Ok. pół łyżki pieprzu kolorowego/ do smaku/
    1,5 szklanki octu 10%
    1,5 szklanki oleju słonecznikowego
    Natka pietruszki- 2 pęczki
    Koperek zielony – 2 pęczki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka Ogórkowa 1. Ogórki i cebulę pokroić w talarki.
    Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki
    Natkę i koperek posiekać.
    Do miski wrzucić ogórki, cebulę, marchew, koper i natkę.
    Dodać cukier i sól, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 3 godziny.
    Następnie dodać olej i ocet, wymieszać i nakładać w słoiki.
    Na wierzchu powinna być warstwa płynu.
    Zamknąć szczelnie i pasteryzować 20 minut/ słoiki litrowe/.
    Z tej porcji otrzymałam 8 słoików litrowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować