Sałatka na zimę

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Sałatka, którą możemy robić bardzo późną jesienią czyli ....ostatnie zapełnianie spiżarni.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Buraki czerwone - 3,5 kg
    Papryka kolorowa - 1,5 kg
    Cebula biała - 1 kg
    ZALEWA:
    Ocet 10% - 1 szklanka
    Olej - 1 szklanka
    Woda - 2 szklanki
    Cukier - 3/4 szklanki
    Sól - 2 łyzki stołowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
    Przygotować zalewę: składniki zalewy zagotować w garnku i na wrzątek włożyć paprykę wraz z cebulą i gotować od 3 do 5 minut. Po tym czasie dodać buraczki i od momentu zagotowania gotować 5 minut.
    Wyparzone słoiki napełniać wrzącą sałatką, zakręcać, odwrócić do góry dnem - nie pasteryzować - i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Porady

Sałatkę jako dodatek do II dania możemy podawać na zimno, ale też na gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cebula Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować