Trwa sezon na przetwory. Tym razem proponuję pyszną obiadową sałatkę na zimę.
Składniki:
2 kg czerwonych pomidorów
1 kg ogórków ( nie obierać)
1 kg kapusty białej
40 dag cebuli
1/2 szklanki octu
10 dag cukru
sól
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
kilka liści laurowych
Sałatka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Posolić, wymieszać i wyłożyć na durszlak. Odstawić na noc
2.Kapustę poszatkować, ogórki, cebulę pokroić, nasolić każde osobno i odłożyć do misek na noc.
3.Następnego dnia kapustę i ogórki odcisnąć. Do soku pomidorowego dodać ocet, cukier, przyprawy. Na gotujący sok wrzucić kapustę, ogórki, cebulę, na koniec pomidory. Zagotować. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Komentarze