Sałatka na zimę

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na sałatkę dostałam od koleżanki z pracy już kilka lat temu. Jest doskonałym rozwiązaniem kiedy mamy niespodziewanych gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg papryki- po 1kg każdego koloru
    2 kg pieczarek
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    1/2 szklanki cukru
    5 szklanek wody
    1.5 szklanki octu
    ziele angielskie (kilka sztuk)
    4 liście laurowe
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem.

    Z podanych składników przygotować zalewę.

    Odciśnięte jarzyny wymieszać z zalewą, wkładać do wyparzonych słoiczków. Jeśli zostało nam na spodzie trochę zalewy- rozlać po równo do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Porady

Przygotowaną w słoiczkach sałatkę wykorzystuję przy "nalocie" niespodziewanych gości. Wystarczy odcedzić warzywa ze słoiczka, ugotować ok 5 jajek, dodać groszek konserwowy lub kukurydzę i majonez. Jeśli mamy w domu ser żółty w kawałku, również możemy odrobinę zetrzeć i dodać do sałatki. Jest naprawdę pyszna:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować