Jest bardzo pożywna i doskonała na kolację dla gości. Moja rodzina była zachwycona smakiem tej prostej sałatki.
Składniki:
20 małych ziemniaków
1 opakowanie mieszanki sałat
mała czerwona cebula
ok 15 cienkich plasterków boczku
125 g sera pleśniowego
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
5 łyżek oleju
3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
szczypta pieprzu cytrynowego
sól
Sos do sałat:
4 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy dijon
sok wyciśnięty z połówki cytryny
pieprz i sól do smaku
Sałatka na cytrynową nutę z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przekrawamy je na ćwiartki. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków, oraz pieprzem czarnym i cytrynowym. Wykładamy na blachę lub naczynie do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Boczek podsmażamy na suchej patelni.
2.Przygotowanie sosu do sałaty: W misce mieszamy olej z musztardą oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos mieszamy z mieszanką sałat.
3.Ser pleśniowy rozgniatamy i łączymy go z jogurtem naturalnym oraz majonezem. Możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny.
4.Na talerzach układamy sałatę i ziemniaki. Polewamy sosem z serem pleśniowym. Posypujemy cebulą i wysmażonym boczkiem.
Komentarze