Sałatka na cytrynową nutę z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest bardzo pożywna i doskonała na kolację dla gości. Moja rodzina była zachwycona smakiem tej prostej sałatki.

Składniki:

  • 20 małych ziemniaków
    1 opakowanie mieszanki sałat
    mała czerwona cebula
    ok 15 cienkich plasterków boczku
    125 g sera pleśniowego
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    5 łyżek oleju
    3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    szczypta pieprzu cytrynowego
    sól
    Sos do sałat:
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka musztardy dijon
    sok wyciśnięty z połówki cytryny
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka na cytrynową nutę z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przekrawamy je na ćwiartki. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków, oraz pieprzem czarnym i cytrynowym. Wykładamy na blachę lub naczynie do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Boczek podsmażamy na suchej patelni.
  • 2. Przygotowanie sosu do sałaty: W misce mieszamy olej z musztardą oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos mieszamy z mieszanką sałat.
  • 3. Ser pleśniowy rozgniatamy i łączymy go z jogurtem naturalnym oraz majonezem. Możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny.
  • 4. Na talerzach układamy sałatę i ziemniaki. Polewamy sosem z serem pleśniowym. Posypujemy cebulą i wysmażonym boczkiem.

Porady

Z podanych składników wychodzi ok 5 porcji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować