Sałatka MISTA

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo popularna sałatka w lokalnej restauracji. Zaprzyjaźniony szef kuchni zdradził tajemnicę sosu :-)

  • 30 min

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
    pomidor
    ogórek zielony
    2 jajka
    pół puszki kukurydzy
    pół puszki fasoli czerwonej
    2-3 plastry ananasa
    kilka oliwek czarnych
    kilka plasterków szynki

    sos:
    5 czubatych łyżek majonezu
    3 łyżki mleka
    1 łyżka soku pomarańczowego
    łyżka ziół prowansalskich
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Sosy Szynki

Sałatka mista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno pokroić.
  • 2. Pomidora umyć i pokroić w plastry, ogórka pokroić w grubszą kostkę.
  • 3. Jajka ugotować i podzielić na ćwiartki.
  • 4. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy.
  • 5. Ananasa pokroić w kostkę.
  • 6. Oliwki pokroić w plasterki. Szynkę w paseczki.
  • sos 7. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
  • mieszanie 8. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem. Sałatka bardzo dobrze smakuje z czosnkowymi grzankami.

Porady

Jeżeli nie lubimy sałatek ze słodkawym posmakiem możemy pominąć ananasy. Sałatkę najlepiej zjeść zaraz po wykonaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować