Bardzo oryginalne połączenie składników. Ładnie prezentuje się na stole.
60 min
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
300 g pieczarek
1 cebula czerwona
500 g mięsa mielonego
puszka kukurydzy
2 pomidory
1 ogórek zielony
puszka fasolki czerwonej
paczka nachosów
przyprawa meksykańska do mięsa lub Chilli con carne
olej do usmażenia mięsa i pieczarek
200 g sera żółtego potartego na dużych oczkach
jogurt naturalny
majonez
czosnek
Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy meksykańskiej i ewentualnie soli. Mięso musi być dobrze przyprawione, ponieważ reszta składników sałatki jest raczej łagodna i trzeba odpowiednio zaznaczyć akcent meksykański.
2.Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu odparowujemy pokrojone pieczarki, które również należy posolić.
3.Przygotowujemy sos majonezowy: mieszamy ok. pół szklanki majonezu z taką samą ilością jogurtu i dodajemy roztarty ząbek czosnku.
4.Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: na dnie miski poszatkowana kapusta,
pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
ogórek zielony w półplasterki
mięso - ostudzone
pieczarki - ostudzone
fasolka czerwona
kukrydza
ser żółty
całość smarujemy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszone nachosy
miskę dekorujemy całymi nachosami,
Resztę sosu podałam w osobnej sosjerce, każdy z gości sam mógł sobie odpowiednio doprawić nim sałatkę.
Komentarze