Sałatka meksykańska

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Bardzo oryginalne połączenie składników. Ładnie prezentuje się na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
    300 g pieczarek
    1 cebula czerwona
    500 g mięsa mielonego
    puszka kukurydzy
    2 pomidory
    1 ogórek zielony
    puszka fasolki czerwonej
    paczka nachosów
    przyprawa meksykańska do mięsa lub Chilli con carne
    olej do usmażenia mięsa i pieczarek
    200 g sera żółtego potartego na dużych oczkach
    jogurt naturalny
    majonez
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy meksykańskiej i ewentualnie soli. Mięso musi być dobrze przyprawione, ponieważ reszta składników sałatki jest raczej łagodna i trzeba odpowiednio zaznaczyć akcent meksykański.
  • 2. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu odparowujemy pokrojone pieczarki, które również należy posolić.
  • 3. Przygotowujemy sos majonezowy: mieszamy ok. pół szklanki majonezu z taką samą ilością jogurtu i dodajemy roztarty ząbek czosnku.
  • 4. Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: na dnie miski poszatkowana kapusta,
    pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
    ogórek zielony w półplasterki
    mięso - ostudzone
    pieczarki - ostudzone
    fasolka czerwona
    kukrydza
    ser żółty
    całość smarujemy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszone nachosy
    miskę dekorujemy całymi nachosami,

    Resztę sosu podałam w osobnej sosjerce, każdy z gości sam mógł sobie odpowiednio doprawić nim sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować