Sałatka makaronowa z cukinią i pesto pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i lekka sałatka, która będzie idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Można podać ją zarówno na ciepło i na zimno, zabrać do szkoły i pracy na drugie śniadanie

  • 30 min

Składniki:



  • 600g cukinii,
    300g makaronu kokardki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    PESTO PIETRUSZKOWE:
    1 pęczek natek pietruszki,
    2 ząbki czosnku,
    80ml oliwy,
    3 łyżki ziaren słonecznika,
    ser do posypania

Sałatka makaronowa z cukinią i pesto pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy go i odsączamy z wody. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cukinię i smażymy kilka minut aż się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy ją i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła. Do miski wkładamy listki natki, dodajemy ziarna słonecznika, czosnek i oliwę, miksujemy aż do połączenia. Makaron mieszamy z gotowym pesto i cukinią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość można posypać startym żółtym serem. Życzę smacznego :)

Porady

1) Do przygotowania sałatki można użyć gotowego pesto, zaoszczędzimy wówczas na czasie, 2) Sałatkę można podać również na ciepło. Wówczas makaron po ugotowaniu delikatnie przepłukujemy letnią wodą, łączymy z pesto i ciepłą cukinią, mieszamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy