Sałatka makaronowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje.

Składniki:


  • 120 g makaronu w kształcie ryżu
    0,5 papryki świeżej
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    10 cm zielonego ogórka sałatkowego
    2-3 łyżki majonezu
    1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
    sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

Sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Komentarze

Podobne przepisy