Sałatka leśna

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Zobaczyłam taką sałatkę z pieczarkami pierwszy raz na PP i zakochałam się w jej wyglądzie. Zmieniłam składniki i warstwy po swojemu. Wyszła śliczna i bardzo smaczna!

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 słoiczek marynowanych podgrzybków
    • 1 puszka cieciorki
    • 2 filety z kurczaka
    • 4 ziemniaki
    • 4 marchewki
    • 4 jajka
    • 6 łyżek majonezu
    • 3 łyżeczki musztardy
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • olej do smażenia kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Musy

Sałatka leśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka leśna 1. • Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć każde osobno na tarce o grubych oczkach.
    • Majonez wymieszać z musztardą i dodać połowę do ziemniaków i drugą do marchewki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    • Jajka ugotować na twardo i pokroić na plastry.
    • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i sosem sojowym. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
    • Przygotować małą tortownicę, którą wyłożyć folią spożywczą na dnie i bokach.
    • Dno tortownicy posypać natką pietruszki.
    • Sałatkę układać warstwami:
    1. podgrzybki położone kapeluszami do dołu
    2. cieciorka posypana pomiędzy trzonkami grzybów
    3. ziemniaki
    4. filet z kurczaka
    5. marchewka
    6. jajka
    • Ostatnią warstwę posypać solą i pieprzem.
    • Folię założyć na jajka i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
    • Przed podaniem odwinąć folię, położyć talerz i odwrócić sałatkę.
    • Zdjąć obręcz tortownicy, dno i usunąć folię spożywczą.

Porady

Zamiast podgrzybków można użyć pieczarek marynowanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować