krewetki koktajlowe 250 g,
małe kulki mozzarelli 10 szt.,
pomidorki koktajlowe 8-10 szt.,
mieszankę różnych sałat, ja użyłam tylko roszponki,
kilka gałązek świeżej bazylii,
łyżeczka soku z cytryny, ew. ocet jabłkowy,
papryka w proszku lub papryka świeża, miałam tylko w proszku,
2-3 ząbki czosnku,
sól,
olej rzepakowy do smażenia.
po dwie szczypty sezamu białego i czarnego do dekoracji.
Sałatka krewetkowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrozić. Na patelni lekko podsmażyć pokrojony drobno czosnek wraz z papryką. Posolić. Na patelnię wyłożyć krewetki i ciągle mieszając podsmażyć wraz z czosnkiem i papryką przez ok. 2-3 minuty.
W misce wykładać warstwowo sałatę, przekrojone kulki mozzarelli i koktajlowe pomidorki oraz pokrojoną bazylię. Na wierzch wyłożyć usmażone krewetki. Wszystko polać sosem powstałym w trakcie smażenia wymieszanym z sokiem cytrynowym. Całość udekorować sezamem białym i czarnym.
Komentarze