sałatka kebabowa warstwowa

4.5 (182 ocen)

  • 45 min

Ulubiona sałatka mojego męża, moja zresztą też. Znika zawsze ekspresowo i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostało. Obowiązkowa na przyjęciach ale nie tylko. Ja robię ją w pikantnej wersji z ostrym sosem czosnkowym.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
    1 szklanka pikantnego ketchupu
    1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
    4-5 ogórków konserwowych
    czerwona papryka
    czerwona cebula
    1/2 kapusty pekińskiej
    puszka kukurydzy
    4 łyżki majonezu
    mały kubek jogurtu naturalnego
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Sałatka kebabowa warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju. Dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno miski. Kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. W misce układać wszystkie składniki warstwami tak, aby na samej górze była kapusta polana sosem czosnkowym. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować