Sałatka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki również obieramy i myjemy. Gotujemy w osobnym garnuszku w osolonej wodzie. Pomoc w tym jak gotować ziemniaki znajdziesz na moim blogu we wpisie Jak gotować ziemniaki? Wszystkie składniki studzimy aby łatwiej było je kroić. Myjemy jajka, wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Jak woda zacznie się gotować solimy, zmniejszamy gaz i od momentu zagotowania gotujemy około 10 minut. Po upływie tego czasu jajka należy zalać zimną wodą, wodę tę wymienić po około 2-3 minutach znów na zimną. Wtedy jajka powinny lepiej się obierać ze skorupek. Warzywa oraz jajka kroimy w kostkę, dorzucamy groszek konserwowy ( pamiętamy oczywiście go odcedzić aby nie wlać zalewy do sałatki ). Ogórki kiszone również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski z warzywami i groszkiem. ( Jeśli ogórki są zbyt słone lub kwaśne należy je troszkę przemyć wodą ). Choć ja wolę kiedy smak ogórka w sałatce jest wyraźny i nie płuczę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę ( najlepsze będzie ligol lub champion ). Wszystkie składniki powinny znajdować się w jednej misce. Dodajemy wtedy majonez oraz musztardę ( 2- 3 łyżki w zależności od tego jak bardzo musztarda jest ostra ). Przyprawiamy około 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Należy pamiętać, że nawet jeśli sałatka nie spełnia naszych oczekiwań smakowych pod względem przypraw należy troszkę poczekać ponieważ sałatka ta z czasem może się „ przegryźć „ i okaże się po kilku godzinach, że jest idealna bez dodatkowego przyprawiania. Wszystkie składniki należy bardzo delikatnie wymieszać aby ich nie rozgnieść. Aby udekorować sałatkę można na wierzch łyżką nałożyć majonez i rozsmarować go po całości ( łyżkę lub nóż którym będziesz rozsmarowywać majonez można zamoczyć w ciepłej wodzie wtedy majonez nie zostanie na łyżce ), na tak posmarowaną sałatkę położyć można kilka gałązek natki pietruszki.
Komentarze