sałatka jeżynowa

4.5 (154 ocen)

zawsze gości na moim świątecznym stole.

Składniki:

  • marchewka 5-6 sztuk
    pietruszka 3-4 sztuki
    seler połówka średniego
    ziemniaki 8-10 średnich sztuk
    ogórki kiszone 4-5 sztuk
    jajka 6 sztuk
    groszek konserwowy 1 sztuka
    jabłko 1 sztuka
    majonez 600ml
    musztarda najlepiej sarepska 2-3 łyżki
    przyprawy ( pieprz, sól )
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki również obieramy i myjemy. Gotujemy w osobnym garnuszku w osolonej wodzie. Pomoc w tym jak gotować ziemniaki znajdziesz na moim blogu we wpisie Jak gotować ziemniaki? Wszystkie składniki studzimy aby łatwiej było je kroić. Myjemy jajka, wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Jak woda zacznie się gotować solimy, zmniejszamy gaz i od momentu zagotowania gotujemy około 10 minut. Po upływie tego czasu jajka należy zalać zimną wodą, wodę tę wymienić po około 2-3 minutach znów na zimną. Wtedy jajka powinny lepiej się obierać ze skorupek. Warzywa oraz jajka kroimy w kostkę, dorzucamy groszek konserwowy ( pamiętamy oczywiście go odcedzić aby nie wlać zalewy do sałatki ). Ogórki kiszone również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski z warzywami i groszkiem. ( Jeśli ogórki są zbyt słone lub kwaśne należy je troszkę przemyć wodą ). Choć ja wolę kiedy smak ogórka w sałatce jest wyraźny i nie płuczę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę ( najlepsze będzie ligol lub champion ). Wszystkie składniki powinny znajdować się w jednej misce. Dodajemy wtedy majonez oraz musztardę ( 2- 3 łyżki w zależności od tego jak bardzo musztarda jest ostra ). Przyprawiamy około 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Należy pamiętać, że nawet jeśli sałatka nie spełnia naszych oczekiwań smakowych pod względem przypraw należy troszkę poczekać ponieważ sałatka ta z czasem może się „ przegryźć „ i okaże się po kilku godzinach, że jest idealna bez dodatkowego przyprawiania. Wszystkie składniki należy bardzo delikatnie wymieszać aby ich nie rozgnieść. Aby udekorować sałatkę można na wierzch łyżką nałożyć majonez i rozsmarować go po całości ( łyżkę lub nóż którym będziesz rozsmarowywać majonez można zamoczyć w ciepłej wodzie wtedy majonez nie zostanie na łyżce ), na tak posmarowaną sałatkę położyć można kilka gałązek natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować