Sałatka jarzynowa jest klasykiem na naszych stołach, dzisiaj proponuję wersję nieco odmienioną z pieczarkami i serem.
45 min
Składniki:
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 mała
groszek konserwowy 1 puszka
majonez
sól i pieprz
ogórek konserwowy 3 sztuki
seler 1/4 sztuki
musztarda delikatesowa 1 łyżeczka
pieczarki 3 duże
ser żółty 100 g
olej do smażenia
cebula 1/2 sztuki
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, obierani i kroimy w kostkę. Można użyć warzyw z rosołu. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kroimy w półplasterki. Groszek odcedzamy, jajka kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy razem z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą oraz pierzem. Dekorujemy, np. posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze