Sałatka jarzynowa na zimę

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Interesuję się literaturą i przyrodą. Jedną z moich pasji jest także przyrządzanie różnych smakołyków. Uwielbiam zgłębiać tajniki kuchni i odkrywam coraz to nowe rarytasy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg kwaśnych jabłek
    ● 1 kg ogórków
    ● 1 kg marchewki
    ● 1 kg twardych pomidorów
    ● 1 kg białej kapusty
    ● 1 kg cebuli
    Zalewa:
    ● kilka liści laurowych
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● 1,5 łyżki cukru
    ● 3 łyżki soli
    ● 1/2 szkl. octu 10-proc.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jarzynowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka, ogórki, marchewki
    i cebule obieramy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.
    Ogórki i marchewki kroimy
    w plasterki. Jabłka i cebule
    ścieramy na tarce lub kroimy
    w małą kostkę. Pomidory sparzamy,
    zdejmujemy skórkę,
    kroimy w małe kawałki. Kapustę
    oczyszczamy z wierzchnich
    liści i szatkujemy. Jabłka
    wraz z warzywami przekładamy
    do garnka.
  • Sałatka jarzynowa na zimę 2. Z podanych składników
    przygotowujemy zalewę. Gorącą
    zalewamy warzywa i dusimy
    na małym ogniu około 10
    minut. Sałatkę przekładamy do
    słoików, mocno ubijamy. Słoiki
    zakręcamy i pasteryzujemy
    około 20 minut.

Porady

● Zamiast białej kapusty można użyć kapusty włoskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować