Sałatka Jadźki

4.5 (167 ocen)

Przepis na tę pyszną i łatwą sałatkę dostałam od pani Jadzi z warzywniaka :)

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    1 kg cebuli
    1 kg kapusty białej
    6 kolorowych papryk
    2 ostre papryczki
    sól
    zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka jadźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystko wkładamy do garnka, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na pół godziny i odciskamy.
    Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i od razu odcedzamy.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Papryki słodkie i ostre oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.
  • 3. Wszystkie przygotowane warzywa mieszamy, dodajemy ostudzoną zalewę, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
  • 4. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.

Porady

Jeśli sałatkę wkładamy do dużych słoików, czas pasteryzowania należy wydłużyć do 40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować