Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.
Sałatka "igloo" z ziemniakakmi i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.
Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
2.Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać pierwszą warstwę ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)
Druga warstwa ogórki
Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)
Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)
Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
3.Po ok. godzinie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.
4.Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm
5.Kostkami galaretki obłożyć sałatkę zaczynając od dołu.
6.Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia
Komentarze