Sałatka grecka, sprawdza się nawet jako lekki obiad oraz wspaniale komponuje się z daniami z rusztu. Jest bogata w witaminy i minerały, a dzięki dodatkowi oleju rzepakowego także w kwasy omega -3.
10 min
Składniki:
1 sałata lodowa,
1 średni ogórek wężowy,
1 kostka sera kanapkowego (ok270 g) a'la feta - ja wybieram półtłusty,
pół czerwonej cebuli.
1 opakowanie sosu greckiego ja zawsze używam Knorr.
Opcjonalnie - rzodkiewka, papryka czerwona, szczypiorek.
Sałatka grecka wg moni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka kroimy w półplasterki, cebulę w cieniutkie piórka. Ser kroimy w niewielką kostkę. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Następnie przygotowujemy sos i polewamy sałatkę, raz jeszcze mieszamy i podjemy odrazu, ponieważ warzywa po dodaniu sosu szybko puszczają soki.
Komentarze