Sałatka grecka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

uczta dla lubiących ryby

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże śledzie solone, 3 średniej wielkości cebule,
    4 średniej wielkości marchwie, olej, ocet, liść laurowy,
    koncentrat pomidorowy,sól, pieprz

Sałatka grecka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć, obrać ze skórki, ości i pokroić w paski
    Ugotować marchew ze skórką, po ugotowaniu obrać i potrzeć
    na tarce o mniejszych oczkach.
    Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do cebuli liść laurowy.
  • 2. Do gotowej cebuli dodac marchew, koncentrat pomidorowy
    i ocet do smaku.
    Na koniec doprawić pieprzem i wymieszać i zostawić
    do wystygnięcia.
  • 3. W salaterce lub innym naczyniu układać ;
    warstwę śledzia, warstwę marchwi z cebulą
    i tak na przemian.
    Ostatnia warstwa marchew z cebulą.

Porady

Zamiast całych śledzi można użyć solonych filetów śledziowych, skróci to znacznie czas przygotowania potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy