Sałatka "Do majonezu" (w słoiku)

4.5 (143 ocen)

Jeśli również macie cukinii pod dostatkiem, to przygotujcie taką o to sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości, to wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem. Polecam!

Składniki:

  • 3 większe cukinie
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg papryki żółtej
    1 kg papryki zielonej
    1 kg cebuli
    1/2 kg marchwi
    ok 3 łyżki soli

    Zalewa:
    7 szklanek wody
    1 szklanka octu
    2 szklanki cukru
    ziele angielskie
    liście laurowe
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka "do majonezu" (w słoiku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką.
    Cukinię i paprykę posolić i odstawić na 12 godzin. Cebulę i marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki.
    Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Porady

Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed zrobieniem sałatki z majonezem, to warto dodać ją do gotującej zalewy, a następnie przecedzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka w słoiku

To może cię zainteresować