Sałatka delikates z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiory myjemy i dzielimy
na małe różyczki. Gotujemy
ok. 5 minut w lekko osolonej
wodzie, następnie odcedzamy
i studzimy.
2.kroimy. Papryki myjemy, usuwamy
gniazda nasienne,
miąższ kroimy w cienkie paski.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
Czosnek obieramy
i przeciskamy przez praskę.
Warzywa zalewamy octem
i olejem, wsypujemy cukier oraz sól. Zagotowujemy. Dodajemy
kalafiora i dusimy na małym
ogniu ok. 30 minut, od czasu
do czasu mieszając.
3.Wyparzone słoiki napełniamy
po brzegi gorącą sałatką, zakręcamy,
odwracamy do góry
dnem. Przykrywamy, np. kocem
i zostawiamy na 30 minut.
Komentarze