Sałatka Colesław

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tania i smaczna sałatka z naszej rodzimej kapusty. Składniki potrzebne do jej przygotowania dostępne są cały rok.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki; ( na ogromną michę :))
    8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokrojonej w paski
    1/4 filiżanki drobno startej marchewki
    2 małe cebule drobno posiekane
    1/3 filiżanki cukru pudru (może być nieco mniej)
    1/2 łyżeczki (do herbaty) soli
    1/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu
    1/4 filiżanki mleka (lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty)
    1/2 filiżanki majonezu (dobrze żeby był gęsty, np. Dekoracyjny)
    1 1/2 łyżki (do zupy) białego octu winnego
    2 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny

Sałatka colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy