Sałatka brokułowa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżką soli i łyżką cukru przez ok. 15 minut. Można też ugotować go na parze. Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają ładny kolor). Fetę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Studzimy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu umieszczamy kolejno warstwami brokuły, kukurydzę, pomidorki i fetę, polewamy sosem- i tak do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.
Porady
Uwaga: W wersji fit nie dodajemy do sosu majonezu!
Komentarze