Sałatka brokułowa ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna propozycja nie tylko na nadchodzącą wiosnę. Zdrowy brokuł, pyszny sos czosnkowy i prażony słonecznik- połączenie idealne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 brokuły ( po 50 dag)
    50 dag pomidorków koktailowych
    puszka kukurydzy konserwowej
    20 dag fety (półtłusta)
    10 dag słonecznika
    łyżka soli
    łyżka cukru
    sos
    opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (20 dag)
    3 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżką soli i łyżką cukru przez ok. 15 minut. Można też ugotować go na parze. Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają ładny kolor). Fetę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Studzimy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu umieszczamy kolejno warstwami brokuły, kukurydzę, pomidorki i fetę, polewamy sosem- i tak do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.

Porady

Uwaga: W wersji fit nie dodajemy do sosu majonezu!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy