Sałatka Bożenki z kiełkami rzodkiewki

5 (187 ocen)

  • 10 min

Kolorowa, smaczna propozycja na uroczystą kolację lub inne okazje. Kiełki rzodkiewki dodają sałatce wyrazistości.

  • 10 min

Składniki:

  • 230 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
    75 g sałat mix
    3- 4 jajka
    1/ 2 pęczka rzodkiewki
    50 g kiełków rzodkiewki
    1 średnia cebulka czerwona
    1 średni ogórek wężowy
    Sos:
    2 łyżki miodu spadziowego
    2 łyżki musztardy rosyjskiej
    oliwy z oliwek
    sól, cukier, pieprz biały- do smaku
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Potrawy z jajek Sosy

Sałatka bożenki z kiełkami rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki sałatki 1. Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy, studzimy.
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w grubszą kostkę lub ósemki.
    Cebulkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w grubszą kostkę.
  • składniki na sałatkę 2. Sałatę myjemy, osuszamy.
    Rzodkiewkę w kulkach, myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki.
    Ukręcamy gesty sos z: musztardy, oliwy, miodu. Dobrze doprawiamy na ostro.
  • układanie warstw sałatki 3. W szklanej salaterce układamy warstwy składników. Po wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy według uznania.
  • udekorowana sałatka 4. Podajemy, jak samodzielną przystawkę na kolację lub przyjęcie do chlebka swojskiego na zakwasie.
  • podana sałatka 5. Smacznego życzę :)

Porady

Sos musi być wyrazisty, nie za słodki. Można dodać niewielką ilość octu winnego. Następnym razem dodam także uprażone orzechy włoskie, podnoszą smak. Aby przepis był bardziej zdrowym, możemy unikać musztardy i octu. A zastąpić tylko sosem winegret. To propozycja dla dzieci, na przyjęcie dla nich. Albo dla zakochanych, na uroczystą kolację. Dekorujemy wówczas według okazji i uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować