Sałatka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z podanych składników upiec biszkopt na dużej blaszce. Wystudzić i pokroić w kostkę ok1,5 cm. Rodzynki sparzyć i skropić alkoholem. Orzechy rozdrobnić i razem z makiem zalać niewielką ilością wrzącej wody. Ogrzewać do jej wyparowania. Dodać miód i wymieszać. Pokrojony biszkopt przełożyć do dużej salaterki. Umiarkowanie nasączyć ponczem przygotowanym z wody, alkoholu, aromatu, soku z cytryny i cukru. Do biszkoptu dodać masę makowo-orzechową , obrane i pokrojone mandarynki, rodzynki i owoce kandyzowane. Delikatnie przemieszać. Całość lekko docisnąć. Schłodzić. Można też wszystko wymieszać lub ułożyć warstwami, tak by biszkoptowa warstwa była na wierzchu. Polać polewą.
Komentarze