Sałatka Biavetta

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Włosko-bułgarski fusion...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Makaron biavetta: 500 gramów
    - udziec z indyka bez kości: 1 kilogram
    - pieczarki marynowane: 650 gramów
    - kukurydza konserwowa (1 puszka): 1 sztuka
    - ogórki kiszone (8 dużych sztuk): 8 sztuk
    - papryka zielona: 3 sztuki
    - majonez kielecki: 310 mililitrów
    - jogurt naturalny: 500 mililitrów
    - czubryca zielona (spora ilość, ok 3-5 łyżek stołowych): 3 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka biavetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron biavetta gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy na sitku zimną wodą.
  • 2. Udziec z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Pod koniec smażenia dodajemy sporą ilość zielonej czubrycy. Doprawiamy jeszcze pieprzem. Jeśli dla kogoś jest zbyt mało słone, można doprawić solą. Ale czubryca ma już w sobie sól. Doprawione mięso chłodzimy.
  • 3. Pieczarki marynowane odcedzam i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone i uprzednio oczyszczoną z gniazd nasiennych zieloną paprykę kroimy w kostkę. Do tak posiekanych składników dodajemy puszkę kukurydzy.
  • 4. Sporządzamy sos: 310 majonezu i jogurt naturalny mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy jeszcze łyżkę czubrycy. Jeśli chcemy mieć więcej sosu, odpowiednio w proporcjach mieszamy jogurt i majonez.
  • 5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ewentualnie doprawiam jeszcze czubrycą, solą i pieprzem wg uznania. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić sałatkę wieczorem, żeby wszystkie składniki przegryzły się w czasie min. 12 godzin).
  • 6. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować