Sałata z sosem jogurtowym

4.43 (160 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Pyszny sos do różnych sałat, ja użyłam mix-u sałat do którego dodałam czerwoną cebulę.Sos jest jogurtowy z delikatnym smakiem czosnkowym.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na sos:

    2 łyżki oliwy

    1 łyżka miodu

    2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam gęstego greckiego)

    1 łyżeczka musztardy Dijon

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz

    Składniki dodatkowe:

    mix sałat

    czerwona cebula
Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie sosu
    Oliwę, miód, jogurt i musztardę przekładamy do shakera/ zamykanego słoika i potrząsamy, aż składniki się połączą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Wkładamy na 30 min. do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.

    Sałatę wykładamy do miski, cebulę kroimy w talarki i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować