• Sałata z pomarańczami i migdałami

    Autor: Krystyna Tata, Sulechów

  • Nigdy nie brakuje mi pomysłów na oryginalną sałatkę.

  • Składniki

    czerwona sałata
    zielona sałata
    1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    duża pomarańcza
    łyżka masła
    3 łyżeczki płatków migdałów
    szczypta cukru
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    sól

  • Sposób przygotowania

    1.
    Sałata z pomarańczami i migdałami - krok 1

    Śmietanę doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Schładzamy 15 minut.

    2.

    Liście sałat myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Filetujemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Mieszamy z sałatą.

    3.

    Płatki migdałów podsmażamy na maśle. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy.

    4.

    Sałatkę polewamy śmietaną i posypujemy migdałami. Pomarańczę można zastąpić grejpfrutem. Do sosu należy wtedy dodać więcej cukru.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    dania_dla_urody, pomarańcze, sałata, migdały
  • 0 komentarzy

Autor: Krystyna Tata, Sulechów

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-12T15:21:02+01:00

241 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_01-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »