Sałata z ogórków i kalafiora (do słoików)

4.48 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Sałatka do obiadu jak również może stanowić ,,podkład'' do sałatek majonezowych. Należy wtedy osączyć z zalewy dodać np. jajka, kukurydzę, majonez, przyprawy i gotowe :-)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 kg ogórków (najlepiej małych)
    2 kalafiory
    5 cebul
    5 papryk

    dodatkowo do każdego słoika:
    liść laurowy
    ziele angielskie
    czosnek
    gorczyca
    olej

    zalewa:
    4 l wody
    4 szkl. octu
    4 szkl. cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałata z ogórków i kalafiora (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w ok. 1 cm krążki. Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski a cebulę w krążki. Kalafior dzielimy na małe różyczki i zaparzamy ok. 3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy.
  • 3. Do każdego słoika dajemy ząbek czosnku, liść laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego i kilka kuleczek gorczycy. Słoiki wypełniamy warzywami i zalewamy zalewą, na wierzch wlewamy łyżkę oleju. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kalafior Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować