Sałatka do obiadu jak również może stanowić ,,podkład'' do sałatek majonezowych. Należy wtedy osączyć z zalewy dodać np. jajka, kukurydzę, majonez, przyprawy i gotowe :-)
Sałata z ogórków i kalafiora (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w ok. 1 cm krążki. Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski a cebulę w krążki. Kalafior dzielimy na małe różyczki i zaparzamy ok. 3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.
2.Składniki zalewy zagotowujemy.
3.Do każdego słoika dajemy ząbek czosnku, liść laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego i kilka kuleczek gorczycy. Słoiki wypełniamy warzywami i zalewamy zalewą, na wierzch wlewamy łyżkę oleju. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Komentarze