Sałata z makrelą, jajkiem i sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna, zdrowa i lekka sałata jest znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Świetnym dodatkiem będzie kromka chrupiącego chleba lub grzanka.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
    ½ wędzonej makreli
    2 jajka
    garść pomidorków koktajlowych
    2-3 łyżki kaparów z zalewy

    Sos chrzanowy :
    4 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka majonezu
    2-3 łyżeczki chrzanu
    sok z cytryny do smaku
    sól

Sałata z makrelą, jajkiem i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuje sos : w miseczce łączę jogurt grecki, majonez i chrzan. Dodaję do smaku trochę soli i soku z cytryny. Odstawiam do lodówki. W dwóch naczyniach układam sałatę, dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączone z zalewy kapary i kawałki makreli. Jajka gotuję na miękko (lub na twardo, jak kto lub:)), obieram, przekrawam, układam na sałacie. Całość polewam przygotowanym wcześniej sosem chrzanowym. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy